Activiteiten


Voor de leden van de Duurzaamheidskring Barendrecht worden er vier bijeenkomsten per jaar georganiseerd. Door te netwerken, van elkaar te leren en gezamenlijke projecten op te pakken willen we bijdragen aan een Duurzaam Barendrecht.


Daarnaast wordt er de jaarlijkse conferentie van de Duurzaamheidskring Barendrecht georganiseerd, waar u door prominente duurzame sprekers wordt geïnspireerd en geïnformeerd. In 2011, 2012 en 2013 hebben Jan Rotmans, Maurits Groen, Thomas Rau, Annemarie Rakhorst en Ruud Koornstra Barendrechtse partners meegenomen in het verhaal over de (economisch) nut, noodzaak en leuke uitdaging van het samenwerken aan een duurzaam Barendrecht. Tijdens deze jaarlijkse conferentie wordt tevens de Rabobank Duurzaamheidsprijs uitgereikt.


Sinds de oprichting op 11 november 2011 zijn er tal van initiatieven ontplooid.

 

 

Succesverhalen

 

 

31 maart 2016: Verduurzamen door Verbinden

De kring heeft een mooie bijeenkomst georganiseerd waar twee bijzondere initiatieven in het zonnetje zijn gezet.

Lees verder...

Krijn Ratsma van de Energieke Regio heeft een beeld geschetst van de resultaten die in andere regio’s in Nederland zijn bereikt voor duurzamere bedrijven en organisaties. De Duurzaamheidskring Barendrecht ziet veel kansen om de Energieke Regio ook hier tot een succes te maken. Ingeborg Monhemius heeft daarna Groene Duimen uitgereikt aan initiatieven die bijdragen aan een groen Barendrecht.

 

25 november 2015: Lokaal aan de slag!

De leden van de Duurzaamheidskring zijn ontvangen bij de WoonWijzerWinkel. Daar is de nieuwste techniek beschikbaar voor duurzame gebouwen voor particulieren en bedrijven.

Lees verder...

Arien van der Maas van de gemeente Barendrecht schetste hoe de gemeente met allerhande partners onze energiedoelstellingen kan realiseren. Romy ten Neijenhuis Sungevity Nederland en Stan Verheijen van Solar Greenpoint vertellen over hoe zij zonne-energie naar Barendrecht brengen.

 

Conferentie Duurzaamheidskring Barenrecht 2013
Jaarlijks vindt een conferentie van de Duurzaamheidskring Barendrecht plaats, waar partners door prominente, duurzame sprekers worden geïnspireerd en geïnformeerd.
Lees verder...

Op 10 december 2013 heeft de derde netwerkconferentie van de Duurzaamheidskring plaatsgevonden. Tijdens deze conferentie blikte voorzitter Bas Nootenboom terug op initiatieven die door en met leden van de Duurzaamheidskring Barendrecht gerealiseerd zijn. Daarnaast heeft Ruud Koornstra een bevlogen, inspirerende presentatie gegeven. Ruud Koornstra benadrukte dat de duurzaamheid de sleutel is naar een beter, rijker leven. Tevens is er een mooi debat geweest tussen Ruud Koornstra, René de Beer, Cora Jongenotter en Bas Nooteboom over duurzaamheid.

 

De conferentie stond onder leiding van Jan Willem van Hellemond, directeur van Velo Beheer B.V.

 

Uitreiking Rabobank duurzaamheidsprijs 2013

Op 10 december 2013 is de Rabobank Duurzaamheidsprijs 2013 uitgereikt aan Edudelta college Barendrecht. De school kreeg de prijs voor zijn inzet voor de realisatie van het project Stadslandbouw.

Lees verder...

Het Edudelta college Barendrecht wil op een duurzame manier onderwijs verzorgen en zich op een milieubewuste manier inzetten voor de samenleving. Dit is de beweegreden voor het opzetten van het project stadlandbouw. Stadslandbouw is het produceren van voedsel in en om de stad. Het project is een kenniscentrum voor basisscholen en belangstellende burgers en beoogt het duurzaam produceren van voedsel. Het project stadslandbouw bevat echter daarnaast nog veel meer duurzaamheidsaspecten, zoals bevordering van de gezondheid en hergebruik van materialen.

 

Daarnaast wordt 50% van het geproduceerde voedsel geschonken aan de Voedselbank.  Zij zijn daarmee volgens de jury van de Duurzaamheidskring een prachtig voorbeeld.

 

Meer rendement door energiebesparende maatregelen?

Minder geld verspillen aan energie klinkt simpel, maar welke maatregelen zijn het meest doeltreffend? Om  bedrijven en instellingen op weg te helpen, biedt de gemeente Barendrecht de twee instrumenten aan.

Lees verder...

Gemeente Barendrecht schenkt uw bedrijf of instelling een gratis jaarabonnement op de Milieubarometer. De Milieubarometer maakt de milieukosten en prestaties van uw bedrijf eenvoudig en snel zichtbaar en via de tiplijst krijgt u direct de meest rendabele energiebesparingsmaatregelen voor uw branche op een rij.

 

Geïnteresseerd? Meld u aan via www.milieubarometer.nl/aanbod.

 

Voor bedrijven met verhuis- of (ver)bouwplannen is een ander digitaal instrument beschikbaar: Kansen bij Verkassen. Hiermee selecteert u snel de duurzaamheidsmaatregelen die voor u relevant zijn en waarmee u na de verbouwing of verhuizing kosten bespaart en milieuwinst boekt. U kunt direct aan de slag met Kansen bij Verkassen via: www.kansenbijverkassen.nl/aanbod.

 

Velo Beheer eerste CO2 neutrale kantoorpand in Barendrecht
Met een omvangrijke zonnepaneelinstallatie realiseert vastgoedexploitant Velo Beheer het eerste energieneutrale kantoorpand in Barendrecht.
Lees verder...

De organisatie ziet milieuvriendelijk, duurzaam en maatschappelijk bewust ondernemen als prioriteit. De  tachtig zonnepanelen, in combinatie met diverse duurzaamheidtoepassingen, maken dat de organisatie haar eigen pand volledig CO2 neutraal heeft gemaakt.

 

De exploitant van het ‘Velo Industrieterrein’ heeft duurzaam en verantwoord ondernemen in de loop der jaren steeds meer een prominentere rol gekregen in het beleid van de onderneming. Zowel bij de interne bedrijfsvoering als bij de samenwerking met externe partijen zoals huurders, aannemers en installateurs, staat het minimaliseren van de toekomstige ecologische voetafdruk centraal.

 

Greensparade
De tweede editie van het Greensparade-festival vond plaats in september 2013.
Lees verder...
Dankzij de samenwerking met partners en vrijwilligers was het met recht een succes te noemen! Het evenement trok dit jaar ca. 6000 bezoekers. Het jaarlijkse festival heeft tot doel om op een vrolijke en toegankelijke manier gezond leven, eten en drinken en duurzaamheid te promoten. Op naar editie 2014!

 

Plaatsing kandidaten bij buro Duurzaamheidskring succes!
Het buro voert de administratieve werkzaamheden uit voor de Duurzaamheidskring en bestaat uit medewerkers van de gemeente Barendrecht.
Lees verder...

Het laatste jaar is het buro ondersteund door Barendrechtse kandidaten die werkzoekenden zijn. Op deze manier wordt het buro ondersteund, en worden  burgers met een bijstandspositie de mogelijkheid geboden ervaring op te doen en hun succes op de arbeidsmarkt te vergroten. En met succes! De inmiddels twee kandidaten hebben een nieuwe baan.

 

Greensparade
Het eerste Greensparade-festival vond voor het eerst plaats in september 2012.
Lees verder...
Dankzij de samenwerking met partners en vrijwilligers met succes!  Het jaarlijkse festival heeft tot doel om op een vrolijke en toegankelijke manier gezond leven, eten en drinken en duurzaamheid te promoten. Op naar editie 2013! 

 

Prijsvraag energie besparen
Stichting Milieu Dichterbij en Zon & Zo Duurzame Oplossingen B.V. hebben een prijsvraag uitgeschreven.
Lees verder...

Voor basisscholieren die de leukste en origineelste actie verzonnen om energie te besparen, stelde firma Zon & Zo een set van 6 zonnepanelen ter waarde van € 5.000,- beschikbaar, inclusief installatie en bijbehorende software

 

Moestuin Rijk
In samenwerking met de gemeente Barendrecht en partners hebben de bewoners van het buurtje korianderhof en kervellaantje een biologische educatieve buurtmoestuin opgezet.
Lees verder...

Aanvankelijk om de kinderen kennis en waarden bij te brengen over groente maar gaandeweg leerden we zelf ook het idee nog meer waarderen. Ze leerden meer samen te werken en voelen dat de afstanden tussen de bewoners kleiner zijn geworden.

 

 

Agenda

 

 

 

10 oktober 2016: 1e lustrum congres!

Maandag 10 oktober, dag van de duurzaamheid, organiseert de Duurzaamheidskring Barendrecht haar jaarlijkse conferentie. Deze editie is extra bijzonder vanwege het vijfjarig bestaan van de Duurzaamheidskring Barendrecht. Gastspreker is futurist en trendwatcher Tony Bosma. In de paneldiscussie worden de grote trends verbonden met lokale initiatieven.

Klik hier voor de uitnodiging...